Vauvaperhetyön koulutus on vuonna 2008 siirretty Vamlas-säätiöltä ammattikorkeakoulujen täydennyskoulutukseksi. Tällä hetkellä koulutusta toteuttaa Oulun ammattikorkeakoulu. Oulun ammattikorkeakoulu on järjestänyt Kiikku-koulutusta ammatillisina erikoistumisopintoina ja täydennyskoulutuksena. Metropolia ammattikorkeakoulu on aloittamassa koulutusta kevätlukukaudella 2018.
Koulutus toteutetaan yhdeksän kuukautta kestävänä 23 opintopisteen kokonaisuutena. Koulutus on monimuoto-opiskelua, joka yhdistää teoriaopetusta, seminaareja ja harjoittelua asiakasperheissä. Kouluttajana toimii Kiikku-vauvaperhetyön kaksivuotisen monimuoto-opiskeluna toteutettavan kouluttajakoulutuksen käynyt opettaja. Lisäksi mukana on Kiikku-koulutettuja tutoreita ja eri alojen asiantuntijoita. .
Koulutus antaa valmiudet varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen ja videoavusteiseen ohjaukseen, ja koulutuksen jälkeen koulutettava voi toimia Kiikku- vauvaperhetyöntekijänä erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa tai sosiaalitoimessa. Koulutukseen voi osallistua työntekijä, jolla on sosiaali-, terveys-, liikunta- tai kasvatusalan korkeakoulututkinto tai vastaava opistoasteen tutkinto sekä kahden vuoden työkokemus lapsiperheiden parissa ja työsuhde lapsi- ja perhepalveluita tarjoavaan organisaatioon.
Koulutuksen viitekehys on konstruktivistinen ja opiskelijoiden omaa aktiivisuutta korostava. Menetelmiä ovat lähiopetus, kirjallisuuden lukeminen, seminaarit, vauvaperhetyön harjoittelu ja kotikäynnit vauvaperheissä videotaltiointeineen, oppimistehtävät ja -päiväkirja sekä kehittämistyö. Kehittämistyö sisältää vauvaperhetyön toteutussuunnitelman yhteistyössä oman työyksikön kanssa tai koulutettava muutoin kehittää työyhteisönsä toimintaa Kiikku-koulutuksen pohjalta.
Kiikku-koulutuksen kuusi teemaa ovat:
- Varhainen vuorovaikutus, sen havainnointi ja arviointi
- Vauvan kehitys
- Vuorovaikutuksen tukeminen, hoitaminen ja ohjaaminen
- Perhedynamiikka ja perheiden moninaisuus
- Vauvaperhetyö osana muuta verkostoa
- Omien ammatillisten vahvuuksien ja rajojen tunnistaminen
Viime vuosina opintojen sisältöä on kehitetty siten, että opintoihin on kiintymyssuhdeteorian ja ekokulttuurisen teorian lisäksi lisätty mentalisaatioteoriaa. Oulun ammattikorkeakoulussa vuonna 2016 toteutetussa koulutuksessa oli lisäksi sisäänrakennettuna Lapset puheeksi -koulutus .
Wilenius keräsi 25 Kiikku-koulutuksen käyneen ammattilaisen kokemuksia ja kehittämisehdotuksia . Kaikki vastaajat kokivat koulutuksen vastanneen heidän tarpeitaan joko hyvin tai erittäin hyvin. Lähes puolet vastanneista kertoi, että Kiikku on käytössä työssä päivittäin, 21/25 käytti työmallia vähintään kuukausittain. Kiikku-koulutusta kehitetään jatkossa Vammaisten lasten ja nuorten säätiön sekä koulutusorganisaatioiden yhteistyönä siten, että muun muassa monikulttuurisuuteen liittyvät erityiskysymykset huomioidaan aiempaa laajemmin .
Koulutettujen työnohjausmahdollisuudet vaihtelevat työnantajan mukaan. Oulun seudulla on Kiikku-koulutettujen omaehtoinen vertaisryhmä. Vauvaperhetyöntekijät toivoivat yhteisiä vauvaperhetyöntekijöiden tapaamisia ja täydennyskoulusta koulutuksen käymisen jälkeen.
Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö on tuotteistanut Kiikku-koulutuksen ja kuvannut sen ydinpiirteet, mikä varmistaa koulutuksen säilymisen yhdenmukaisena koulutusajankohdasta ja -paikasta riippumatta.
Koulutusta järjestävät Oulun ammattikorkeakoulu ja Metropolia ammattikorkeakoulu 2018 alkaen.
Hinta vaihtelee opiskelijaryhmän koon mukaan: Metropolia-ammattikorkeakoulun arvio on ollut 1500–2000 e (vähintään 16 osallistujaa) Koulutusta on järjestetty sekä ammatillisena erikoistumisopintoina että täydennyskoulutuksena; omakustanteisen täydennyskoulutuksen hinta on ollut niin korkea, ettei siihen ole riittänyt opiskelijoita, toisaalta pienessä otoksessa koulutettavat eivät ole pitäneet hintaa koulutuksen esteenä .
Korhosen väitöskirjatyössä arvioitiin Kiikku-vauvaperhetyön kustannuksia. Kustannuksiin otettiin mukaan perhetyöntekijän palkan lisäksi käyntikertojen, kotikäynnin matkan pituuden sekä matkustukseen ja kotikäynteihin kuluneen ajan kustannukset. Vauvaperhetyön toteuttamiskulut olivat 292–1 609 euroa (keskiarvo 767, keskihajonta 364 euroa). Tutkimuksessa verrattiin lisäksi kontrolli- (n = 118) ja interventioryhmän (n = 18) ensimmäisen elinvuoden sairaalahoitojaksojen sekä perusterveydenhuollon kustannuksia (Kiikku-työn kustannuksia ei laskettu interventioryhmän kuluihin). Ensimmäisen elinvuoden kokonaishoitokustannuksissa ei ollut eroa ryhmien välillä, mutta kustannustyypit poikkesivat toisistaan siten, että interventioryhmän keskosten kulut olivat merkitsevästi vähäisemmät uusien hoitojaksojen (t = 4,180, p < 0,001) ja perusterveydenhuollon kustannuksissa (t = 3,021, p = 0,003). Toisaalta interventioryhmän poliklinikkakulut olivat suuremmat (t = -1.657, p = 0,100), mikä kirjoittajan mukaan liittyi intervention kehittämisvaiheeseen . Vaikka tehtyjen analyysien pohjalta ei voida tehdä varsinaista kustannustehokkuuden arviota, toteavat tutkijat tulosten viittaavan siihen, että vauvaperhetyöllä voidaan lisätä keskosten perheiden tukea lisäämättä merkittävästi ensimmäisen elinvuoden hoitokustannuksia.
Kiikku-koulutettuja henkilöitä on tällä hetkellä yli 150. Työmallin on todettu integroituvan hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään . Preventiiviselle vauvaperhetyölle on yhteiskunnallinen tarve, ja Kiikku-työmalli täydentää ja tukee jo olemassa olevia palveluita. Kiikku-vauvaperhetyö malli on vakiinnutettu osaksi vauvaperhetyötä mm. useissa yliopistollisissa keskussairaaloissa ja neuvoloissa.
Koulutetut ovat pitäneet menetelmän tulevaisuuden kannalta haasteena riittävien resurssien takaamista kotikäynteihin pohjautuvalle työlle .
Raportit koulutettujen ja asiakkaiden (mm. ) kokemukset ovat olleet hyviä. Käyttäjiltä tai kohderyhmiltä ei kuitenkaan toistaiseksi ole kerätty tietoa menetelmästä ja sen vaikutuksista systemaattisesti, mikä asettaa haasteita jatkuvan arvioinnin, kehittämisen ja laadunvalvonnan kannalta. Ainostaan yksi tutkimus on tutkinut menetelmän vaikuttavuutta äiti–lapsi-vuorovaikukseen ja lapsen kehitykseen.