Kasvun tuki arvioi Voimaperheet-menetelmän, joka on tarkoitettu alle kouluikäisten lasten käytösongelmien hoitoon. Menetelmässä vanhemmat harjoittelevat vanhemmuustaitoja perhevalmentajan ohjauksessa. Arvio julkaistaan ensi keväänä systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Voimaperheet-menetelmä on vanhempainohjausohjelma, joka on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan lapsuusiän käytösongelmia. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.
Kyseessä on menetelmäarvioinnin päivitys. Menetelmä on arvioitu Kasvun tuessa vuonna 2016, jolloin tehdyssä suppeassa katsauksessa sen näyttö arvioitiin vahvaksi.
– Menetelmäarvio on päivittämisen tarpeessa, koska menetelmästä on tehty uutta tutkimusta edellisen arvioinnin jälkeen, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.
Voimaperheet-menetelmästä on tehty suomalaista satunnaiskontrolloitua tutkimusta eli RCT-tutkimusta. Kun menetelmää jo käytetään Suomessa, vahvinta vaikuttavuusnäyttöä saadaan usein suomalaisesta vaikuttavuustutkimuksesta.
Vanhemmuustaitojen harjoittelua
Voimaperheet-menetelmä on kehitetty Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Se perustuu vaikuttavaksi todettuihin vanhempainohjausmenetelmiin, ja sitä toteutetaan strukturoidusti etäyhteydellä.
Voimaperheet-menetelmän avulla voidaan tunnistaa ongelmia varhaisessa vaiheessa neuvolatarkastuksen yhteydessä ja tarjota matalan kynnyksen hoito-ohjelma myös alueille, joilla palveluita ei ole tarjolla. Menetelmää tarjotaan yksilöllisesti ja siinä käytetään digitaalisia menetelmiä. Nämä vähentävät perheiden leimautumista ongelmaperheiksi.
Hoito-ohjelmassa on 11 teemaviikkoa, joiden aikana vanhemmat harjoittelevat vanhemmuuden taitoja perhevalmentajan ohjaamana. Viikoittainen strukturoitu puhelinkeskustelu koulutetun perhevalmentajan kanssa tukee vanhempien itseopiskelua ja päivittäistä taitoharjoittelua.
Arviot systemaattisina katsauksina
Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.
Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.
– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.
– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.
Voimaperheet -menetelmän arvio valmistuu keväällä 2025, ja se julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.
Tutustu menetelmään Turun yliopiston verkkosivuilla.
Lisätietoja arvioinnista:
erityisasiantuntija Heidi Backman, puh. 050 330 4644
etunimi.sukunimi@itla.fi