Äiti ja lapsi istuvat hiekkalaatikolla.

Arviolta 25 prosenttia lapsista kohtaa lapsuutensa aikana vanhemman vakavan sairastumisen ja 10 prosenttia lapsista sairastaa erikoissairaanhoidon pitkäaikaista hoitoa vaativaa somaattista sairautta. Perheenjäsenen vakava sairastuminen vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja lisää tuen tarvetta. 

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan psykososiaalisesta tuesta sekä sen mallintamisesta ja käyttöönotosta tilanteissa, joissa perheissä on vakavaa sairautta. Tilaisuus järjestetään maanantaina 4.12. klo 12–15 osoitteessa Siltasaari 8-10.

Itlassa käynnistyi keväällä sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Kansallinen implementointi lasten ja nuorten kasvun tueksi (Kasvun tuki KI) -hanke. Osana hanketta kehitetään psykososiaalisen tuen toimintamalli vakavan sairastumisen kohtaaville lapsiperheille. 

Tilaisuudessa tarkastellaan perheiden psykososiaalista tukea kompleksisissa tilanteissa niin puheenvuoroissa kuin tilaisuuden päättävässä paneelikeskustelussa. Kuulemme lisäksi Kasvun tuki KI -hankkeessa kehitettävän toimintamallin tavoitteista.

Tilaisuus on tarkoitettu lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiville sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen ammattilaisille ja alan järjestöille. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. 

Ohjelma:

12.00 Psykososiaalisen tuen mallintaminen ja käyttöönotto tilanteisiin, joissa perheissä on vakavaa sairautta -osahankkeen esittely, kehittämispäällikkö Elina Tolonen, Itla 

12.30 Lasten huomioiminen vanhemman sairastuessa, professori, ylilääkäri Sami Räsänen, Oulun yliopisto, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (POHDE)

13.00 Vanhempien huomioiminen lapsen sairastuessa, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti Auli Joutsenoja, OYS 

13.30 Kahvitauko 

13.45 Koko perheen huomioiva integratiivinen psykososiaalisen tuen malli, työelämäprofessori, FT Mika Niemelä, Oulun yliopisto 

14.15 Paneelikeskustelu: Perhe kohtaa vakavan sairastumisen – kannatteleeko palveluverkko? Paneelikeskusteluun kootaan osallistujia hyvinvointialueiden perhepalveluiden johdosta sekä sivistystoimesta. Itlan kehitysjohtaja, tutkimusprofessori Tiina Ristikari toimii fasilitoijana. Keskusteluun osallistuvat keskustelijat ovat

  • kokemusasiantuntija Elina Halme (Helsinki)
  • palvelualuejohtaja Minna Malila, perhe- ja sosiaalipalvelut, POHDE
  •  työelämäprofessori Mika Niemelä, Oulun yliopisto
  • professori, ylilääkäri Sami Räsänen, Oulun Yliopisto, POHDE.

14.55 Päätössanat 

 

Hankkeen logo