Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa tarkastellaan nuorille suunnattuja menetelmiä sekä lastensuojelua eri näkökulmista. Journal.fi-palvelussa ilmestyvä lehti on nyt tuhdimpi kuin koskaan: Yli satasivuinen lukupaketti sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.

Kasvun tuki -aikakauslehden kuudes numero on ilmestynyt. Tämänkertaisen lehden artikkelit liittyvät erityisesti nuorille suunnattuihin psykososiaalisiin menetelmiin sekä erilaisiin lastensuojeluun liittyviin aiheisiin.

Arvioitavana Nuorten Kompassi -menetelmä

Sonja Gilbertin ja Kaisa Mishinan laatimassa systemaattisessa katsauksessa arvioitavana on Nuorten Kompassi -menetelmä, joka on yläkouluikäisten nuorten hyvinvointitaitojen vahvistamiseen tarkoitettu menetelmä. Menetelmä sai kokonaisarvion 4/5. Arvion mukaan Nuorten Kompassi sopii kohtalaisesti Suomen olosuhteisiin.

Nuorille suunnattuja menetelmiä tutkitaan myös IMAGINE-hankkeessa. Lehden Tutkimus tutuksi -artikkelissa haastateltavina ovat tutkimuskonsortion johtajiin kuuluvat Jari Lahti, Outi Linnaranta ja Petra Kouvonen.

Lahden mukaan nuoret tarvitsevat juuri heille suunniteltuja palveluita.

– Nuoret eivät ole pieniä aikuisia eivätkä isoja lapsiakaan, vaan he ovat ihan oma joukkonsa.  Se on tärkeä tiedostaa ja hyväksyä, kun lähdetään tekemään toimivia palveluita ja järjestelmiä, Lahti toteaa.

Näkökulmia lastensuojeluun

Tämänkertainen lehti sisältää useamman lastensuojeluun liittyvän artikkelin. Elina Aaltion ja kolmen muun tutkijan artikkeli sekä Susanna Raution, Anna Nikupeterin ja Merja Laitisen artikkeli käsittelevät molemmat lastensuojeluun liittyvää arviointia. Aaltio kumppaneineen kirjoittaa lastensuojelun tilannearviointiin kehitetystä menetelmästä. Raution, Nikupeterin ja Laitisen artikkeli puolestaan käsittelee riskinarviota vanhempien vaativissa erotilanteissa.

Triangeli-keskustelun aiheena on lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen. Matilda Sorkkila puolestaan kirjoittaa yhdessä kuuden muun tutkijan kanssa vanhemmuuden uupumuksesta ja työuupumuksesta koronapandemian aikana.

Kasvun tuki ilmestyy Journal.fi-palvelussa

Uusi numero sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. 107 sivua sisältävä lehti onkin nyt laajempi kuin koskaan.

Kasvun tuki -lehti ilmestyy nykyisin Journal.fi-palvelussa. Journal.fi on tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on noin 140 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

Tutustu lehteen!

Lisätietoja:

Riikka Lämsä

dosentti, Kasvun tuki -aikakauslehden va. päätoimittaja

etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Marko Merikukka

tiedeasiantuntija, Kasvun tuki -aikakauslehden päätoimittaja

etunimi.sukunimi@itla.fi